Sogneaftener

DAC genopstår - Medarbejderhistorier fra Dansk Andels Cementfabrik

Torsdag den 20. januar, kl. 19-21

Den 20. januar 2022 kl. 19.00 i Krypten under Lindholm Kirke kan du få genopfrisket din hukommelse om den tidligere Andels Cementfabrik i Lindholm og nogle af dennes medarbejdere.

En lokal baseret gruppe tidligere medarbejdere har sat sig for at få samlet nogle historier om de mange ansatte medarbejderes dagligdag og deres påvirkning af lokalområdet. Arbejdet med indsamling af historier resulterede i en netop udgivet bog med titlen DAC genopstår, Medarbejderhistorier fra Dansk Andels Cementfabrik.

Ud over en række personskildringer beskriver bogen en række foreninger og institutioner, hvor DACs medarbejdere satte sit præg, herunder et kapitel med beskrivelse af Lindholm Kirkes opståen i en tid med store økonomiske trængsler oven på den første verdenskrig.

Ud over et stort økonomisk bidrag til opførelse af kirken skulle medarbejderne løbende bidrage til menighedsarbejdet ved et træk i lønnen, hvilket fremgår af teksten fra bogen:

"Hvis man melder sig ud af Folkekirken slipper man for at betale Kirkeskat!
Denne mulighed fik de ansatte på DAC imidlertid ikke. Uanset om man tilhørte Den Danske Folkekirke eller en anden trosretning eller måske stod helt uden for et trossamfund, så skulle man, som vilkår for ansættelse på DAC acceptere, at bidrage til driften af Lindholm Sogn Menighedsråds arbejde i sognet. Det skete rent praktisk ved at lønningsposerne der blev udleveret til de timelønnede medarbejdere hver torsdag var fortrykt med et beløb der blev trukket i den udbetalte løn. Da man i 1960-erne overgik til 14-dages aflønning af alle timelønnede medarbejdere steg den tidligere indbetaling blot til det dobbelte."

Tidligere maskinarbejder Gorm Abildgaard med sin lønningspose

Den tidligere kridtsvævebane